Appreciative Inquiry – wat is dat?

Posted by on 07-10-2013 in Organisatiecoaching, slider homepagina

Appreciative Inquiry – wat is dat?

Letterlijk vertaald is het waarderend onderzoek. Een veranderfilosofie afkomstig uit de positieve psychologie en door ontwikkeld met name in Case Western University in Cleveland. Ik heb hier intensief kennis mee gemaakt tijdens mijn opleiding Consultancy in Groepen en Organisaties, een leergang die jaarlijks wordt georganiseerd door de universiteiten van Leuven en Hasselt en waarbij een bezoek aan Case Western een vast  onderdeel is.

Waardering

Elke Appreciative Inquiry (AI) interventie begint met een of meer bijeenkomsten waarbij het gehele systeem aanwezig is. We staan expliciet stil bij wat er goed gaat en waar iedereen trots op is en we waarderen (erkennen) wat er is. Op deze bewezen succesvolle strategieen wordt doorgewerkt, we benutten het “untapped potential” van de organisatie.

Onderzoek

Door nieuwsgierig maar ook provocerend door te denken over wat er allemaal mogelijk wordt als van al dit potentieel gericht gebruik gemaakt wordt, worden nieuwe strategieen bedacht. Een ambitie wordt zo aantrekkelijk gemaakt dat er een zeer grote kans is dat er ook iets wordt gerealiseerd. Het zou moeten werken als een magneet op kleine ijzerdeeltjes, de magneet trekt zonder meer, maar door het klonteren (samenwerken) van de deeltjes wordt de kracht groter.

Zien is geloven

Ik heb sinds 2009 in meerdere organisaties getuige mogen zijn van een AI traject, soms omdat ik het zelf heb ontworpen en uitgevoerd, maar ook wat ik zag bij collega’s. Blijvende resultaten, maar vooral een energie waar later weer op terug te vallen is. Natuurlijk moet er op gezette tijden opnieuw aandacht aan de verandering worden gegeven. De methode past mij zeer goed en ik combineer het graag met ervaringsleren.