Waardering als bezuinigingsmodel

Posted by on 06-09-2013 in Inspiratie

Waardering als bezuinigingsmodel

Al pratend over de waarde van informatie moest ik ineens denken aan de waarde van waardering. En dan nu eens niet aan de zachte kant, maar de harde waarde in euro’s. Om dit verhaal wel waarderend en positief te houden (stokpaardje van de appreciative inquiry fan) moet ik toch eerst even de keerzijde belichten. Via het belichten van de keerzijde komen namelijk de onbegrensde mogelijkheden vanzelf boven drijven.

Gevolgen van gebrek aan waardering

Deze blog zou veel te lang worden als ik nu een wetenschappelijke en volledige verhandeling over al deze gevolgen zou schrijven. Ook is het helemaal niet zo prettig om alle gevolgen zo opgesomd te zien en daar aandacht aan te geven. Ik ben veel te bang dat door te veel aandacht te geven aan de keerzijde, dit alleen nog maar verder zal groeien.

Dus enkel een paar suggestieve voorbeelden:

– burn-out; veelal een gevolg van een lange periode van te weinig waardering voor jezelf, een lage eigenwaarde, vaak stevig gecombineerd met het zoeken naar waardering van de mensen om je heen, die dan maar niet komt.

– conflicten op het werk: een problematische samenwerking ontstaat vaak doordat we de anderen niet (willen) begrijpen en daardoor geen waardering kunnen opbrengen voor wat hij of zij doet. Dit wordt vaak geheel wederzijds ervaren en toegepast. Door dan maar zo min mogelijk met elkaar en zoveel mogelijk over elkaar te praten wordt de situatie stevig verankerd en is dus duurzaam aanwezig.

Gevolgen omgezet in euro’s

Een poging dan toch …

– 1 burnout kost minimaal een half jaar inkomen, kosten zorg, maar ook voor de uitval is er al effect. Laten we zeggen dat het niet overdreven is om een burnout in te schalen op een ton.

– conflicten op het werk: verstoren de aandacht voor het goede werk dat de organisatie doet. Vaak is er een extern mediation of coaching traject nodig om het op te lossen. Dat kost niet alleen laten we zeggen 5000 voor de externe partij (ja ik weet het dit is vaak veel meer, maar ik wil niet overdrijven), maar de uren van de conflicterende partijen moeten ook gerekend worden. Ik ga er even van uit dat er zoveel procedures zijn die voorkomen dat het conflict leidt tot fouten naar klanten, of naar aansprakelijkheidszaken. Laten we zeggen dat bij een gemiddeld conflict 4 personen betrokken zijn, een bemiddelingstraject 8 uur p.p. kost, en de verloren arbeidsproductiviteit gedurende 3 maanden een uur per week p.p. dan komen we op 84 uur, een waarde van 4200 eruro. Dus 1 conflict kost 9200.

Aanname: 100.000 burn-outs, jaarlijks 10.000 conflicten, volgens mij weer niet overdreven. Er is vast wel iemand die hier onderzoek naar gedaan heeft en de juiste getallen kan leveren.

Besparing als we door waardering de helft voorkomen: 5 miljard voor de burn-outs en 46 miljoen voor de conflicten.

Zou het niet mooi zijn als we allemaal x% meer waardering zouden hebben voor onszelf en onze omgeving?

Kost niets, nou ja niets. Ik heb het maar even geprobeerd weer voor mezelf wat aan te scherpen de afgelopen tijd. Het kost moeite en focus om het zelf te blijven toe te passen. De omgeving is er ook niet altijd helemaal op ingesteld, het gebeurt wel eens dat er achter jouw goede bedoelingen en positieve woorden toch meer wordt gezocht. Wat moet die man van me? Toch stug volhouden en doorgaan geeft mij in elk geval een grote mate van energie en maakt dat ik mezelf op de been houd en mijn goede werk kan volhouden. Op microniveau ben ik goed bezig en door deze blog hoop ik enkele mensen zover te krijgen dat ze zichzelf de waardering gunnen die ze verdienen en op hun beurt ook weer een paar mensen zover krijgen.

In dit licht is het bespaarde geld van die miljarden misschien niet het belangrijkste, wel hoe we ons allemaal voelen, en hoe we samen met elkaar onze maatschappij leefbaar maken. Al die miljarden kunnen we dan zinvol inzetten om de mensen die het lastig hebben vooruit te helpen. De overheid heeft het minder druk, want we hoeven niet zoveel te bezuinigen. Alle mensen in loondienst hoeven niet zoveel meer te verdienen, want het kostenniveau is omlaag gegaan. Als we dan ook nog eens wat meer waarderen wat we allemaal al hebben, dan wordt bovenstaand effect nog versterkt!

Na een tijdje zal de wereld er heel anders uit zien!